Τα αυξημένα επίπεδα άγχους στα παιδιά αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Το άγχος στα παιδιά τείνει να εκδηλώνεται ιδιαίτερα όταν αυτά διανύουν μεταβατικές περιόδους ή βιώνουν αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους (π.χ. διαζύγιο γονέων, απώλεια σημαντικού προσώπου, μετακόμιση, αλλαγή σχολείου, μετάβαση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, κ.α.). Επίσης, συμπτώματα άγχους μπορεί να απορρέουν από διάφορα τραυματικά γεγονότα στα οποία πιθανόν να έχει εκτεθέι το παιδί (π.χ. κακοποίηση, τροχαίο ατύχημα, φυσικές καταστροφές, σχολικός εκφοβισμός, κ.α.).
Έρευνες δείχνουν πως περίπου το 80% των γονέων με αγχώδη παιδιά, υποφέρουν και οι ίδιοι από άγχος. Η υπερβολική εμπλοκή των γονέων, η υπερπροστασία, ο διαρκής έλεγχος, οι πολύ υψηλές προσδοκίες και οι αρνητικές αντιδράσεις επιδεινώνουν τα συμπτώματα άγχους στα παιδιά.
Αντ' αυτού, οι γονείς μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους κάποιες καλές γονικές πρακτικές, όπως είναι οι εξής:
Δεν χρειάζεται να προσπαθώ να τα διορθώσω όλα.
Όταν το παιδί είναι αναστατωμένο, τότε καλό είναι ο γονιός να το αφήσει να βρει μόνο του τη λύση στο πρόβλημά του, λειτουργώντας υποστηρικτικά και όχι κατευθυντικά χρησιμοποιώντας υποδείξεις. Αυτή η στρατηγική θα ενισχύσει την ανεξαρτησία του παιδιού, καθώς και το αίσθημα κυριαρχίας και αυτοελέγχου.
Μπορώ να βοηθάω το παιδί μου να ανακαλύπτει τις θετικές πλευρές σε κάθε αρνητική κατάσταση που μου παρουσιάζει.
Έτσι, θα μάθει πως κάθε γεγονός έχει και φωτεινές όψεις και πως δεν υπάρχει μόνο μια επιλογή σε ένα πρόβλημα, αλλά περισσότερες επιλογές που ίσως δεν τις βλέπει αν τείνει να εστιάζει στο αρνητικό.
Επικοινωνώ με ψύχραιμο και ήπιο τρόπο.
Όταν ο γονιός επικοινωνεί αυτό που θέλει να πει στο παιδί του με αγχώδη τρόπο, τότε το παιδί θα υιοθετήσει παρόμοιο στυλ συμπεριφοράς. Άλλωστε, ο γονιός αποτελεί το πιο ισχυρό πρότυπο με το οποίο το παιδί ταυτίζεται.
Επιβραβεύω και ενθαρρύνω συμπεριφορές αυτονομίας.
Έτσι, ενισχύω την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του παιδιού. Ακόμη, μπορώ να δημιουργώ καταστάσεις όπου το παιδί θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και θα παίρνει τον έλεγχο στα χέρια του.
Δεν φέρνω την καταστροφή και δεν ενθαρρύνω την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων.
Το παιδί πρέπει να μάθει να αναπτύσσει αποτελεσματικές και κατάλληλες συμπεριφορές αντιμετώπισης ενδεχόμενων δυσκολιών.
Η αντίληψη που έχω για το παιδί μου είναι σημαντική, γιατί επηρεάζει τη συμπεριφορά του.
Οι πεποιθήσεις των γονέων (π.χ. “το παιδί μου είναι ευάλωτο”) ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στη θεραπεία του άγχους, καθώς οι γονείς μπορεί να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα του παιδιού τους ως ακλόνητα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αλλάζουν. Κάτι τέτοιο εμποδίζει το γονέα να στηρίξει την αλλαγή της αγχώδης συμπεριφοράς του παιδιού.
Η συμπεριφορά μου ως γονέας πρέπει να έχει συνέπεια και σταθερότητα.
Είναι σημαντικό οι γονείς να συνεργάζονται μεταξύ τους και να συμφωνούν σχετικά με το μήνυμα που θα επικοινωνήσουν στο παιδί. Αλλιώς το παιδί καταλήγει να λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα από τον κάθε γονέα κι έτσι να μπερδεύεται, με αποτέλεσμα να εντείνεται το άγχος του.
Βιβλιογραφία
Breinholst, S., Esbjørn, B. H., Reinholdt-Dunne, M. L., & Stallard, P. (2012). CBT for the treatment of child anxiety disorders: A review of why parental involvement has not enhanced outcomes. Journal of anxiety disorders, 26(3), 416-424.
Breinholst, S., Esbjørn, B. H., Reinholdt-Dunne, M. L., & Stallard, P. (2012). CBT for the treatment of child anxiety disorders: A review of why parental involvement has not enhanced outcomes. Journal of anxiety disorders, 26(3), 416-424.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου