Τι εννοούμε με τον όρο «φοβία» ;
Ο φόβος διαφέρει από τη φοβία ως προς την αντίδραση του ατόμου σε μια κατάσταση. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια φυσιολογική αντίδραση σε πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους, ενεργοποιώντας το ένστικτο της επιβίωσης και αυξάνοντας την αδρεναλίνη. Σε κινδύνους στη φαντασία ενεργοποιούνται μνήμες και δυσάρεστες εμπειρίες ή κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Η φοβία από την άλλη πλευρά είναι μια αυτόματη και έντονη αντίδραση άγχους, που είναι δυσανάλογη με το μέγεθος της πραγματικής απειλής. Ορισμένα από τα σωματικά συμπτώματα της φοβίας, τα οποία προκαλούνται από το άγχος είναι κοκκίνισμα, μούδιασμα των άκρων, δύσπνοια, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, βούισμα στα αυτιά, ταχυπαλμία, ένταση μυών, στεγνό στόμα, κόμπος στο λαιμό, στομαχικές ενοχλήσεις, αναγούλες, τρέμουλο, ιδρώτας, συχνοουρία.
Κοινωνική Φοβία
Η κοινωνική φοβία σχετίζεται με το φόβο της ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις. Το άτομο φοβάται πως θα αξιολογηθεί αρνητικά, θα γελοιοποιηθεί και θα αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής σε μια συνθήκη με πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι άλλοι θα παρατηρήσουν το άγχος του (π.χ. το κοκκίνισμα, το τρέμουλο, τον ιδρώτα) και θα το κρίνουν ως ανίκανο ή περίεργο. Επίσης, φοβάται μην τυχόν κάνει κάποιο λάθος ή ντροπιαστεί μπροστά σε κόσμο, δείχνοντας έτσι ελαττωματικότητα.
Η κοινωνική φοβία ενεργοποιείται σε πληθώρα κοινωνικών καταστάσεων, όπου το άτομο σκέφτεται πως θα κριθεί αρνητικά: το να τρώει δημόσια, το να πηγαίνει σε πάρτυ ή κοινωνικές εκδηλώσεις, να μιλάει μπροστά σε κοινό, να βγαίνει ραντεβού, να γνωρίζει νέα πρόσωπα, να ξεκινάει και να διατηρεί μια συζήτηση, να μιλάει με πρόσωπα εξουσίας, να γράφει δημόσια, να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι κ.α. Είναι πιθανό ένα άτομο με κοινωνικό άγχος να έχει και κρίσεις πανικού που σχετίζονται με την αρνητική αξιολόγηση.
Συνεπώς, οι κοινωνικές περιστάσεις είτε αποφεύγονται συστηματικά, είτε υπομένονται με έντονο άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το άτομο πολύτιμες εμπειρίες στη ζωή του, αφού έχει μεγαλύτερη εσωστρέφεια, εμφανίζει μειωμένη κοινωνικοποίηση, κατακλύζεται από αισθήματα ντροπής και γενικά παρουσιάζει κοινωνική απόσυρση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου