Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνική φοβία ή Αγοραφοβία;


Τι εννοούμε με τον όρο «φοβία» ;

    Ο φόβος διαφέρει από τη φοβία ως προς την αντίδραση του ατόμου σε μια κατάσταση. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια φυσιολογική αντίδραση σε πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους, ενεργοποιώντας το ένστικτο της επιβίωσης και αυξάνοντας την αδρεναλίνη. Σε κινδύνους στη φαντασία ενεργοποιούνται μνήμες και δυσάρεστες εμπειρίες ή κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον. 

    Η φοβία από την άλλη πλευρά είναι μια αυτόματη και έντονη αντίδραση άγχους, που είναι δυσανάλογη με το μέγεθος της πραγματικής απειλής. Ορισμένα από τα σωματικά συμπτώματα της φοβίας, τα οποία προκαλούνται από το άγχος είναι κοκκίνισμα, μούδιασμα των άκρων, δύσπνοια, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, βούισμα στα αυτιά, ταχυπαλμία, ένταση μυών, στεγνό στόμα, κόμπος στο λαιμό, στομαχικές ενοχλήσεις, αναγούλες, τρέμουλο, ιδρώτας, συχνοουρία.

Κοινωνική Φοβία

     Η κοινωνική φοβία σχετίζεται με το φόβο της ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις. Το άτομο φοβάται πως θα αξιολογηθεί αρνητικά, θα γελοιοποιηθεί και θα αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής σε μια συνθήκη με πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι άλλοι θα παρατηρήσουν το άγχος του (π.χ. το κοκκίνισμα, το τρέμουλο, τον ιδρώτα) και θα το κρίνουν ως ανίκανο ή περίεργο. Επίσης, φοβάται μην τυχόν κάνει κάποιο λάθος ή ντροπιαστεί μπροστά σε κόσμο, δείχνοντας έτσι ελαττωματικότητα. 

    Η κοινωνική φοβία ενεργοποιείται σε πληθώρα κοινωνικών καταστάσεων, όπου το άτομο σκέφτεται πως θα κριθεί αρνητικά: το να τρώει δημόσια, το να πηγαίνει σε πάρτυ ή κοινωνικές εκδηλώσεις, να μιλάει μπροστά σε κοινό, να βγαίνει ραντεβού, να γνωρίζει νέα πρόσωπα, να ξεκινάει και να διατηρεί μια συζήτηση, να μιλάει με πρόσωπα εξουσίας, να γράφει δημόσια, να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι κ.α. Είναι πιθανό ένα άτομο με κοινωνικό άγχος να έχει και κρίσεις πανικού που σχετίζονται με την αρνητική αξιολόγηση. 

    Συνεπώς, οι κοινωνικές περιστάσεις είτε αποφεύγονται συστηματικά, είτε υπομένονται με έντονο άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το άτομο πολύτιμες εμπειρίες στη ζωή του, αφού έχει μεγαλύτερη εσωστρέφεια, εμφανίζει μειωμένη κοινωνικοποίηση,  κατακλύζεται από αισθήματα ντροπής και γενικά παρουσιάζει κοινωνική απόσυρση.

Αγοραφοβία

    Στην αγοραφοβία το άτομο βιώνει έντονο άγχος ή φόβο σε περιστάσεις όπως: 
1. Όταν χρησιμοποιεί δημόσια συγκοινωνία (λεωφορείο, μετρό, αεροπλάνο, πλοίο, κ.α.)
2. Όταν βρίσκεται σε ανοιχτούς χώρους (γέφυρες, ανοιχτό parking, πάρκο, κ.α.)
3. Όταν χρειαστεί να περιμένει στην ουρά ή ανάμεσα σε πλήθος
4. Όταν βρίσκεται μόνο του εκτός σπιτιού

    Το άτομο φοβάται ή αποφεύγει καταστάσεις, όπως είναι οι παραπάνω, διότι πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να διαφύγει ή να δεχθεί βοήθεια από τρίτους αν δεν νιώσει καλά (π.χ. αν πάθει κρίση πανικού). Ακόμα, φοβάται μήπως νιώσει συμπτώματα που μπορεί να τον ντροπιάσουν ή βρεθεί ανίκανο να αναλάβει δράση (π.χ. θα λιποθυμήσω και δεν θα μπορώ να σηκωθώ). Έτσι, επιλέγει είτε να αποφεύγει τέτοιου είδους καταστάσεις είτε να ζητάει συνοδεία σε οποιαδήποτε μετακίνησή του είτε να τις υπομένει με τα συμπτώματα άγχους να είναι αυξημένα. 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής φοβίας είναι η υπερεκτίμηση της πιθανότητας για αρνητική αξιολόγηση και απόρριψη από τους άλλους ή ο φόβος της δημόσιας γελοιοποίησης και ταπείνωσης. Στην αγοραφοβία από την άλλη πλευρά, το άτομο ανησυχεί μήπως βρεθεί εκτεθειμένο σε κάποιον χώρο, όπου δεν θα υπάρχει κανείς να το βοηθήσει αν του συμβεί κάτι. Τέλος, σε αντίθεση με την κοινωνική φοβία, το άτομο με αγοραφοβία δεν ηρεμεί όταν βρίσκεται μόνο του. 

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία;

    Και οι δύο αυτές φοβίες ανήκουν στις αγχώδεις διαταραχές. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους και του φόβου βιώνονται παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μειωμένη εικόνα του εαυτού και η μειωμένη αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ατόμου με κοινωνική φοβία ή αγοραφοβία. Το άτομο μπορεί να συνάπτει σχέσεις προσκόλλησης ή να αποφεύγει τις κοινωνικές καταστάσεις συνολικά. Όταν το άτομο κάνει συμπεριφορές αποφυγής, τότε προσωρικά ανακουφίζεται από τα συμπτώματα του άγχους, όμως σε βάθος χρόνου η φοβία του ενισχύεται και παγιώνεται όλο και περισσότερο εγκλωβίζοντας το σε ένα φαύλο κύκλο.




Βιβλιογραφία
Καλπάκογλου, Θ. (2013). Άγχος και Πανικός: Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωσιακή - Συμπεριφορική Θεραπεία

Ποια είναι η θεωρία στην οποία βασίζεται η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία;        Σύμφωνα με το γνωστικό μοντέλο, όπως το ανέπτυξε ο Aaron Beck στις αρχές του 1960, ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης του ατόμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το συναίσθημά του, να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μη λειτουργική συμπεριφορά. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Γ.Σ.Θ.;      Η συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει συνήθως σύντομη διάρκεια (6 μήνες με 2 χρόνια) και επικεντρώνεται κυρίως στο παρόν και στο μέλλον. Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι πολύ σημαντική και καθορίζει όλη την πορεία της θεραπείας. Οι στόχοι τίθενται από κοινού και έχουν τη μορφή S.M.A.R.T., δηλαδή είναι: - Συγκεκριμένοι (Specific) - Μετρήσιμοι (Measurable) - Επιτεύξιμοι/ Αποδεκτοι (Attainable/ Acceptable) - Ρεαλιστικοί (Relevant) - Χρονικά δεσμευμένοι (Time-bound)      Επίσης, θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται με σκοπό να επιτύχ...

Οι δύο όψεις ενός Νάρκισσου

Το προφίλ του Νάρκισσου     Οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει ή έχουμε συναναστραφεί με ένα Νάρκισσο κάποια στιγμή στη ζωή μας.  Επομένως, το προφίλ του δεν μας είναι εντελώς ξένο. Ένας Νάρκισσος, όπως γνωρίζουμε, αναζητά συνεχώς την προσοχή και τον θαυμασμό από τους άλλους. Βλέπει τον εαυτό του ως  « διαφορετικό »,  ξεχωριστό, μοναδικό και θεωρεί πως διαθέτει ικανότητες που οι άλλοι στερούνται. Με άλλα λόγια, πιστεύει πως είναι ανώτερος και πως αξίζει αυτονόητα και ιδιαίτερα δικαιώματα. Παρουσιάζει συμπεριφορές υπεροψίας, αλαζονείας, ενώ συχνά προσπαθεί να επωφεληθεί μέσα από τις διαπροσωπικές του σχέσεις και να εκμεταλλευτεί καταστάσεις και πρόσωπα. Ακόμη, προκειμένου να διατηρήσει το status του στα επιθυμητά επίπεδα, αναπτύσσει έντονη ανταγωνιστικότητα σε διάφορους τομείς (π.χ. είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο ελκυστικός, ο πιο κοσμογυρισμένος, ο πιο αθλητικός, ο πιο εργατικός, ο πιο πετυχημένος, κλπ).       Οι άλλοι είναι για το Νάρκισσο κατώτερο...

Το παιδί μου έχει αυξημένο άγχος. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ ως γονιός;

     Τα αυξημένα επίπεδα άγχους στα παιδιά αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Το άγχος στα παιδιά τείνει να εκδηλώνεται ιδιαίτερα όταν αυτά διανύουν μεταβατικές περιόδους ή βιώνουν αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους (π.χ. διαζύγιο γονέων, απώλεια σημαντικού προσώπου, μετακόμιση, αλλαγή σχολείου, μετάβαση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, κ.α.). Επίσης, συμπτώματα άγχους μπορεί να απορρέουν από διάφορα τραυματικά γεγονότα στα οποία πιθανόν να έχει εκτεθέι το παιδί (π.χ. κακοποίηση, τροχαίο ατύχημα, φυσικές καταστροφές, σχολικός εκφοβισμός, κ.α.).      Έρευνες δείχνουν πως περίπου το 80% των γονέων με αγχώδη παιδιά, υποφέρουν και οι ίδιοι από άγχος.  Η υπερβολική εμπλοκή των γονέων, η υπερπροστασία, ο διαρκής έλεγχος, οι πολύ υψηλές προσδοκίες και οι αρνητικές αντιδράσεις επιδεινώνουν τα συμπτώματα άγχους στα παιδιά.     Αντ' αυτού, οι γονείς μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους κάποιες καλές γονικές πρακτικές,...

Πώς ο δεσμός μητέρας - βρέφους επηρεάζει τις ερωτικές μας σχέσεις ως ενήλικες

     Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολες, ούτε ως προς τη δημιουργία τους, αλλά ούτε ως προς τη διατήρησή τους. Είμαστε όντα κοινωνικά, κι έτσι η ανάγκη μας για προσεταιρισμό, δηλαδή το να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είναι ισχυρή και διέπει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις διάφορες σχέσεις μας. Υπάρχουν φυσικά και στιγμές που έχουμε ανάγκη από ιδιωτικότητα, δηλαδή να μείνουμε μόνοι μας και να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας. Και αυτό είναι απολύτως υγιές, αλλά και απαραίτητο.      Ωστόσο, όλοι μας υπήρξαμε πλήρως εξαρτημένοι από ένα άλλο άτομο σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωή μας. Αυτή η περίοδος δεν είναι άλλη από τη βρεφική μας ηλικία, κατά την οποία ο δεσμός προσκόλλησης με τη μητέρα μας ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς από εκείνη εξαρτιόταν η επιβίωσή μας. Ως προσκόλληση εννοούμε το θετικό συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του βρέφους και του ατόμου που το φρ...

Κρίση Πανικού: Τι συμβαίνει στο σώμα μου;

Τι είναι η Κρίση Πανικού;      Ως κρίση πανικού χαρακτηρίζεται η αιφνίδια αίσθηση έντονου φόβου ή έντονης δυσφορίας, που κορυφώνεται εντός ολίγων λεπτών. Ορισμένα από τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι τα εξής:  ταχυκαρδία τρόμος κορμού ή άκρων δύσπνοια  αίσθημα πνιγμού  ναυτία ή ζαλάδα ρίγη ή αίσθημα ζέστης μούδιασμα των άκρων  φόβος ότι χάνω το μυαλό μου ή πεθαίνω  αίσθηση αποστασιοποίησης από τον εαυτό ή τον κόσμο (σαν να βλέπω όνειρο ή να είμαι σε γυάλα)     Tο  άτομο μπορεί να ανησυχεί για επόμενες κρίσεις πανικού κι ως συνέπεια να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να πάθει ξανά κρίση (π.χ. αποφεύγει να βγει έξω, να πάει δουλειά, να πάρει το λεωφορείο/μετρό, προσέχει μην θυμώσει, δεν αθλείται κ.α.). Αν αυτές οι σκέψεις και οι συμπεριφορές, συνεχίσουν για αρκετό διάστημα (πάνω από 1 μήνα), τότε είναι πιθανόν το άτομο να αναπτύξει διαταραχή πανικού. Γιατί αντιδρά έτσι το σώμα μας;    ...