Ποια είναι η θεωρία στην οποία βασίζεται η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία;
Σύμφωνα με το γνωστικό μοντέλο, όπως το ανέπτυξε ο Aaron Beck στις αρχές του 1960, ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης του ατόμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το συναίσθημά του, να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μη λειτουργική συμπεριφορά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Γ.Σ.Θ.;
Η συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει συνήθως σύντομη διάρκεια (6 μήνες με 2 χρόνια) και επικεντρώνεται κυρίως στο παρόν και στο μέλλον. Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι πολύ σημαντική και καθορίζει όλη την πορεία της θεραπείας. Οι στόχοι τίθενται από κοινού και έχουν τη μορφή S.M.A.R.T., δηλαδή είναι:
Σε ποιους απευθύνεται;
Η Γνωσιακή - Συμπεριφορική θεραπεία απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως και ηλικιωμένους. Εφαρμόζεται σε: κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, κρίσεις πανικού, αυτοκτονικότητα, τραύμα, πένθος, χρήση ουσιών, τζόγο, διαταραχή ύπνου, διατροφικές διαταραχές, θυμό, επιθετικότητα, αναβλητικότητα, επαγγελματική εξουθένωση (burn-out), προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα ζευγαριών και οικογένειας.
Πώς ωφελείται κάποιος από τη Γ.Σ.Θ.;
Η Γνωσιακή - Συμπεριφορική θεραπεία μας μαθαίνει, σε πρώτη φάση, την αυτοπαρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Επίσης, το άτομο όσο προχωράει η θεραπεία τείνει να ανακουφίζεται από σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, στομαχικός πόνος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συνεχής διέγερση και ανησυχία, δύσπνοια, κ.α.
Ακόμη, ο θεραπευόμενος, αυξάνει την αυτεπίγνωσή του, δηλαδή μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του, αποκτά δεξιότητες, επιλύει προβλήματα, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εκφράζει με σαφή τρόπο τις ανάγκες του, να διεκδικεί τα δικαιώματά του, να επιτυγχάνει τους στόχους του και κατ΄επέκταση να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου